För en tid sedan intervjuade jag ett par lokala musikkändisar, som just stod i begrepp att färdigställa och släppa en ny cd. Vi kom in på skivbolagens roll och hur många artister, även mycket etablerade, det är som numer väljer att släppa sina skivor i egen regi. Vi pratade även om om det verkligen var någon idé att mångfaldiga och lagra musiken på runda plastbitar som man stoppar ner i plastaskar med trycksaker där bokstäverna är så små att ingen över 25 har tillräckligt god syn kvar för att se vad det står. Eller om man lika gärna kunde göra låtarna tillgängliga för nedladdning över Internet.
- Kidsen köper ju inga skivor ändå, sa gitarristen. Dom vet knappt hur en cd-skiva ser ut!
Problemet är naturligtvis frågan om hur de som skapat och spelat in musiken ska få betalt för sitt jobb. Något som naturligtvis rättegången mot Pirate Bay-gänget har satt fingret på. Att det är tekniskt omöjligt att stoppa fildelning framgår med största tydlighet. Och dessutom vore det bara ytterst korkat att försöka. Kommer ni ihåg skivbolagens kampanj mot oinspelade kassettband? ”Home taping is killing music”, sa man. Yeah, right... Det gäller bara att komma på en bra och praktisk form för hur det ska ske.
- Tänk på TV-licensen, sa gitarristen. Den betalar alla som har en TV, oavsett om man tittar mycket eller lite. Oavsett om man bara tittar på sporten eller på polisserier. Man skulle kunna koppla en nedladdningslicens till alla internetabonnemang, resonerade han.
Härom dagen damp så tidningen STIM Nytt ned i postlådan. Den har ingenting med stoj och oväsen att göra. Det är en medlemstidning för alla som är anslutna till Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå, mer känt som just STIM. I princip alla som skriver musik i Sverige är anslutna. Som Tomas Ledin och Björnåbenny och Basshunter. Själv har jag knåpat ihop en och annan inte helt minnesvärd refräng, så därför fick jag tidningen hemskickad.
I tidningen stod att läsa om ett marknadstest STIM gjorde i slutet av december, för att testa hur stort intresset var hos dem som lyssnar och laddar ned musik digitalt, att betala för ett abonnemang för att kunna fildela lagligt. Det visade sig att 87 procent av de som svarat tyckte att det skulle vara mycket eller ganska instressant att lösa ett frivilligt abonnemang som ger rätt att fildela musik.
Christer Nilsson,
som trots allt föredrar plastbiten, även om bokstäverna på omslagen är ruskigt små.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar